március 11

A befagyott váll kezelése.

Szponzorált tartalom

befagyott váll

befagyott váll

Egyes testrészeink érzékenyek a különböző fizikai megerőltetésre. Ezzel együtt az is problémát okozhat, ha nem mozgatjuk őket eleget, tehát meg kell találni az egészséges középutat ahhoz, hogy az olyan bajokat, mint a befagyott váll, elkerülhessük.

A befagyott váll szindróma egy, olyan állapot, ami a vállízületet érinti, jellemző rá a fájdalom, merevség és korlátozott mozgástartomány. A kiváltó oka nem teljesen ismert, de a probléma maga a vállízületet körülvevő kapszula gyulladásával és megvastagodásával hozható összefüggésbe. Ez összenövések vagy hegszöveti sávok kialakulásához vezethet, amelyek korlátozzák a mozgást és fájdalmat okoznak.

Mint említettük, a pontos kiváltó okot nem tudjuk, viszont vannak olyan tényezők, amelyek hatással lehetnek a kialakulásra. Ezek között szerepel:

Életkor. A befagyott vállat gyakrabban észlelik a 40 év felettieknél.

Nem. Érdekesség, de a nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki ez a fajta vállprobléma, mint például a férfiaknál.

Egyes egészségügyi állapotok szintén előidézhetik. A cukorbetegek esetében, pajzsmirigy-problémákban vagy szívbetegségben szenvedőknél gyakrabban fordul elő. 

Mozdulatlanság, fizikai aktivitás hiánya. Ha valami olyan jellegű sérülést szenvedünk el, amitől kellemetlenné válik a váll mozgatása, az a későbbiekben előidézheti a befagyott váll szindrómát. A vállízületet hosszabb időre immobilizáló sérülés vagy műtét növelheti kialakulásának kockázatát.

Hogyan kezelik a befagyott vállat? Kezelése az elsődleges gyógymód a fájdalomcsillapítás és ezzel együtt a fizikoterápia szintén hatékony megoldást jelenthet a kezelésben. Nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID), kortikoszteroid injekciók és egyéb fájdalomcsillapítók szintén alkalmazhatók. A fizikoterápia ez esetben is rendkívül hatékony, hiszen javíthatja a vállízület mozgástartományát.

Ha nincs más megoldás a kezelésben, akkor bizonyos esetekben műtétre lehet szükség az összenövések feloldása és a vállízület mobilitásának helyreállítása érdekében.


Posted március 11, 2023 by in category Uncategorized