december 27

A megfelelő levegő páratartalom érték

Levegő páratartalom

A páratartalmat tekintve nem jó a túl magas, illetve a túl alacsony érték. Csakis a megfelelő levegő páratartalom jöhet szóba a lakásban, ellenkező esetben a lakók azon vehetik észre magukat, hogy a saját bőrükön tapasztalják a nem ideális értéket.

Sokan már észlelhették, hogy a túl alacsony páratartalom miatt kiszárad az orr és a nyálkahártya. Illetve a túl magas nedvességtartalom pedig asztma, allergia kialakulásához és dohos szaghoz vezet. Ezért is kell az optimális levegő páratartalom megteremtésére törekedni. Nyilván sok helyen ezt csakis egy kisebb segítséggel lehet megoldani, ami lehet egy páramentesítő vagy párásító készülék. Mielőtt azonban bárki is beszerez egy ilyet, fontos néhány dolgot még tudni.

Az egészséges szint 40-60 % között kell legyen. Télen például a 40-50 % mondható jónak, míg nyáron ez felmehet 50-60 %-ra is. Itt azt sem szabad elfelejteni, hogy a megfelelő levegő páratartalom mellett alig életképesek a káros anyagok, akárcsak a baktériumok, vírusok, gombák, poratkák és egyéb kellemetlenségek, amelyeket az ember nem akar a saját lakásában tudni. Illetve nem maradhat ki a tény, hogy a túl alacsony, mind pedig a túl magas páraszint légúti megbetegedéséket okozhat.

A párátlanító készülékekkel az ember igenis egészséges szinten tudja megtartani a levegő nedvességét. Ez egyrészt csökkenti a már kialakult légúti betegségek tüneteit, másrészt megelőzi ezek kialakulását. Pontosan ezek miatt tanácsos minél hamarabb megteremteni az ideálisnak mondható levegő páratartalom értéket.


Posted december 27, 2017 by write in category Uncategorized